09 November, 2014

3 CARA MENABUNG DENGAN PANTAS DAN EFEKTIF


Nak kumpul duit memang susah kan? Lagi lagi bila ada online banking dan duitnya pun ada dalam bank tersebut. Mesti tangan tu laju je nak beli macam macam.

Jadi wujud la idea nak menabung secara offline gituu.



1. Wujudkan satu tabung duit syiling.

Kadang kadang orang malas nak guna duit syiling kan? Jadi simpan semua duit syiling dalam satu tabung. Bila dah penuh boleh tukar duit syiling tu jadi duit kertas. Macam aku sekarang ni fokus untuk menabung duit syiling 50 sen dan 20 sen. Dah banyak jugak la sedar tak sedar sebab hari hari masukkan sikit demi sikit. Ya memang di mata orang lain "eleh, setakat duit syiling jer" Duit syiling pun duit jugak okay. Kalau kumpul duit syiling sampai seratus, kan banyak tu. Contoh jelah

2. Asingkan tabung untuk shopping dan aktiviti lain.

Lagi satu masalah yang muncul bila menabung adalah nafsu. Bila duit tu dah nampak macam banyak sikit tangan kita ni gatal je nak ambik sikit buat belanja. Nanti mulalah keluar RM10 nak beli tu, konon nak ganti balik tapi takde maknanya. Jadi jalan penyelesaiannnya buat satu tabung untuk masa hadapan dan tabung untuk berbelanja. Bila ada duit, bahagi 2 untuk masukkan ke dalam tabung tabung ni.

3. Khususkan duit apa nak simpan.

Ada seorang kawan aku ni, dia simpan duit kertas yang baru baru je. Yang lurus dan fresh dari bank katekaw. Dia simpan duit baru tu dalam satu tempat khas dan dah cecah ribuan ringgit. Nampak tak gigihnya tu? Dan ada orang khususkan nak simpan duit kertas RM5 sahaja. Jadi bila ada duit RM5, diri dia secara automatik takkan guna duit tu sebab nak menabung. Aku pulak simpan duit seringgit baru, yang masih tegak tegak tu =)

Okay selamat menabung!

1 comment:

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : melasian77cs@gmail.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
asianbet77.com

Download Disini

MOST VIEWED THIS WEEK

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MEMBEBEL BOX