14 November, 2014

KEISTIMEWAAN UITM PULAU PINANG







Dah lebih sebulan tak update blog. Penat dan sibuk dengan kelas. Memandangkan aku belajar dekat Universiti Teknologi Mara (UITM) dah setahun lebih, jadi dah tiba masanya untuk aku publish satu post berkenaan UITM aku ni. Aku belajar dekat UITM Pulau Pinang.

Apa yang best kat UITM Pulau Pinang ni?

Kalau nak kata best giler macam universiti universiti lain Nampak benor nipunya. Tapi UITM Penang ni ada satu keistimewaan yang tersendiri. Yang bestnya, UITM Penang ni kecik je, tak besar macam UITM lain. Tak sebesar UITM Shah Alam, tak sebesar UITM Lendu dan lain lain universiti.

Kenapa kecik tu satu keistimewaan?

Boyfriend aku belajar kat UUM. UUM ni besar giler so setiap kali nak pergi kelas kena keluar awal, tunggu bas nak dekat 20 minit. Bas tak gerak gerak dan akhirnya sampai kelas lambat. Perkara yang sama berlaku kat university university lain yang besar besar.UITM Penang tak, saiz kecik je dan tak perlu tunggu bas nak pergi kelas. Jarak antara fakulti dan kolej sangat laaa dekat. Jalan kaki sat je 5 minit dah sampai. Kalau jalan laju laju boleh la sampai dalam 4 minit setengah. Jadi aku tak perlu keluar awal untuk pergi kelas, tak perlu buang masa tunggu bas. Lagi 10 atau 5 minit nak kelas baru gerak jalan kaki. Jalan pun boleh senang lenang sebab dekat giler.

Asrama kat UITM Penang ni pun best. Asrama perempuan la asrama lelaki tak tau. Budak degree duduk di Kolej Delima dan kolej ni ade 10 tingkat. Jangan risau lif pun ada. Takyah mendaki tangga banyak-banyak.

Keistimewaan lain?


UITM Penang di terletak di area Permatang Pauh dekat jugak dengan Seberang Jaya, Butterworth dan lain lain. Keluar ikut pintu belakang UITM boleh jalan kaki pergi Aeon Big, shopping mall best-best pun banyak. Jadi taklah susah nak cari apa apa barang. Senang cerita, UITM Penang sangat best. 

09 November, 2014

3 CARA MENABUNG DENGAN PANTAS DAN EFEKTIF


Nak kumpul duit memang susah kan? Lagi lagi bila ada online banking dan duitnya pun ada dalam bank tersebut. Mesti tangan tu laju je nak beli macam macam.

Jadi wujud la idea nak menabung secara offline gituu.



1. Wujudkan satu tabung duit syiling.

Kadang kadang orang malas nak guna duit syiling kan? Jadi simpan semua duit syiling dalam satu tabung. Bila dah penuh boleh tukar duit syiling tu jadi duit kertas. Macam aku sekarang ni fokus untuk menabung duit syiling 50 sen dan 20 sen. Dah banyak jugak la sedar tak sedar sebab hari hari masukkan sikit demi sikit. Ya memang di mata orang lain "eleh, setakat duit syiling jer" Duit syiling pun duit jugak okay. Kalau kumpul duit syiling sampai seratus, kan banyak tu. Contoh jelah

2. Asingkan tabung untuk shopping dan aktiviti lain.

Lagi satu masalah yang muncul bila menabung adalah nafsu. Bila duit tu dah nampak macam banyak sikit tangan kita ni gatal je nak ambik sikit buat belanja. Nanti mulalah keluar RM10 nak beli tu, konon nak ganti balik tapi takde maknanya. Jadi jalan penyelesaiannnya buat satu tabung untuk masa hadapan dan tabung untuk berbelanja. Bila ada duit, bahagi 2 untuk masukkan ke dalam tabung tabung ni.

3. Khususkan duit apa nak simpan.

Ada seorang kawan aku ni, dia simpan duit kertas yang baru baru je. Yang lurus dan fresh dari bank katekaw. Dia simpan duit baru tu dalam satu tempat khas dan dah cecah ribuan ringgit. Nampak tak gigihnya tu? Dan ada orang khususkan nak simpan duit kertas RM5 sahaja. Jadi bila ada duit RM5, diri dia secara automatik takkan guna duit tu sebab nak menabung. Aku pulak simpan duit seringgit baru, yang masih tegak tegak tu =)

Okay selamat menabung!

MOST VIEWED THIS WEEK

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MEMBEBEL BOX