13 August, 2014

3 PERKARA YANG PERLU DILAKUKAN SEKIRANYA GAGAL MEMASUKI UNIVERSITI


Assalamualaikum

Memandangkan bulan 9 nanti musim kembali ke universiti, jadi ramai la adik adik lepasan STPM dan lepasan Matrikulasi (hmm adik ke aku masih muda =p) bercerita di facebook pasal dorang dapat masuk UPM la, UTM la, UM la, UITM dan seangkatan dengannya. Tak kurang jugak ada yang berduka cita sebab tidak dapat masuk ke universiti.

Jangan risau!

Adik adik berada di blog yang betul.

Jangan gusar, jangan putus asa, jangan bunuh diri, jangan terjun empangan, jangan minum clorox, jangan minum nila. Universiti ni hanya langkah permulaan jer. Tak dapat masuk universiti tak bermakna kita gagal dalam hidup.




1. GET A JOB

Bila dah keluar keputusan UPU, dan anda tidak dapat apa yang diingini, tak dapat masuk universiti, jangan bersedih terlalu lama. Nak nangis boleh tapi jangan sampai 7 hati 7 malam. 2, 3 hari dah cukup. Lepas tu bangkit dan pergi la cari kerja kat memana. Kalau boleh kerja yang ada peluang untuk pergi lebih jauh. Akak cadangkan masuk la industry Food & Beverage, Hospitality dan Business. InsyaAllah boleh pergi jauh.

2. SET TARGET BARU

Kalau dulu target nak dapat ijazah, nak belajar sampai PHD tapi sekarang cuba letak target baru dalam hidup. Contoh: Nak jadi businessman yang berjaya. Atau nak jadi Manager Hotel ke? Kerja dulu, kumpul duit dan cuba lagi untuk masuk koleh/universiti. Peluang masih ada. Kalau minat dalam industry hospitality, ceburkan diri dalam bidang tu. Kadang kadang pengalaman lagi bagus dari teori. Kalau kita belajar kat universiti jurusan business, kita baru belajar secara teori sahaja. Tapi orang yang dah ceburkan diri dalam bidang business dapat belajar sekaligus merasai teori tu secara praktikal.



3. KUMPUL DUIT

Last sekali, kumpul duit, jadikan modal berniaga. Seriously, kalau kita tengok orang orang yang berjaya tu, kebanyakkan dari mereka bukan ada kelulusan tinggi. Ada yang tak habis sekolah, ada yang takat SPM je, tapi kecekalan dalam diri tu yang menjadikan mereka berjaya. Lagi satu, ramai mereka yang kaya raya ni sebab ada bisnes sendiri. Kalau jadi engineer, doctor, lecturer tu gaji memang la boleh tahan. Tapi masih belum boleh untuk jadi kaya giler giler. Sebab kerja makan gaji. Kalau nak banding dengan mereka mereka yang ada company sendiri.

Kalau kita kuat semangat, mulakan hidup baru, tak masuk Universiti pun boleh berjaya. Buktikan yang kau boleh lebih berjaya dari orang orang yang kecoh sebab dapat masuk universiti tu. dan kemudian balas jasa mak ayah.

Ok, selamat maju jaya

No comments:

MOST VIEWED THIS WEEK

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MEMBEBEL BOX