12 June, 2014

Senarai Barang Yang Perlu Dibawa Ke Universiti [Repost and Updated]


Hi all,

Ini  adalah entry blog lama aku. Aku repost dan update memandangkan sekarang ni musim nak masuk Universiti bagi adik adik hihi

So since I've been living in UITM Pulau Pinang since last year (September 2013), I'm thinking of listing some things to prepare before entering your University life wahai adik adik.

Here's my to do lists and stuffs.

This lists is based on my 6 years experiences living away from my family (5 years high school and 1 year matriculation) and it only applicable to girls only since I'm a girl bebeh.


SENARAI KEPERLUAN BARANG

PAKAIAN

-Lots of baju kurung (Doesn't matter if it kurung moden ka,johor ka atau whatever. Tapi jangan la bawak    banyak sangat sampai 30 pasang aiyo. 7-10 cukup)
-Barang barang dalaman dan pakaian dalaman wanita (inner,undergarments,anak tudung etc)
-Tshirt (lengan panjang dan pendek)
-Track bottom,slack,jeans,palazzo etc (seluar la maksud aku. Tak termasuk seluar dalam kay)
-Kain batik
-Stokin dan handsocks
-Accessories (ikat rambut,hairpins,hairband,headband etc)
-Tudung

BARANG BARANG

-Kasut
-Bags,handbags etc
-Selipar jepun atau german
-Sandal
-Kasut sukan

PENJAGAAN DIRI

-Shower gel,syampu,pencuci muka,sponge,conditioner,serum
-Tooth paste dan toothbrush
-Bedak
-Deodorant
-Sikat
-Nail clipper
-Cotton bud
-Moisturizer,toner,bb cream,mask,lip balm etc
-Losyen
-Ubat gatal (ni aku je bawak korang takyah)
-Tuala Mandi (at least 2)
-Girls related things (Sanitary pads,etc)

LAUNDRY

-Sabun basuh baju
-Hanger
-Sepit baju
-Berus
-Bakul (Boleh lipat)
-Baldi gayung

ALAT TULIS

-Pen,pencils
-scissors
-stapler
-A4 paper and foolscap paper
-Fail dokumen
-paper clips
-Pencil case

AGAMA-RELATED

-Telekung
-Sejadah
-Al Quran/Yassin/Al Mathurat

BARANGAN BILIK

-Cadar,selimut,sarung bantal
-Kain buruk
-Surat khabar lama
-Mangga locker
-Cermin (Tak penting pun)


For your information, for those yang masuk UITM, tak perlu la pening pening fikir baju kurung tak cukup. Sebab UITM boleh pergi kelas pakai blouse, kemeja, tshirt dan yang sewaktu dengannya. Cuma ada sesetengah Universiti yang pergi kelas wajib pakai baju kurung.

Dah lah, kalau pikir lagi nanti bertambah banyak lak. Will update soon kalau ada benda nak tambah. Bye!


Gambar Datins. Tidak ada kena mengena antara yang hidup atau yang telah meninggal dunia.

No comments:

MOST VIEWED THIS WEEK

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MEMBEBEL BOX