20 September, 2013

Hotel Management: What People Think We Do and What We Actually Do



Okay, basically course ni berkenaan dengan hotel la kan. Dah nama pun Hotel management. Jadi kitorang yang study course ni memang didedahkan dengan semua maklumat berkenaan Hotel, dari lobby sampailah ke tandas hotel. Memang A-Z la.

 Bagi sesiapa yang selalu travel dan tidur dekat hotel/resort/chalet mungkin la tau satu dua perkara. Cth: check in dan check out hour,front desk,bellman etc.


Aku baru semester 1, jadi kitorang diperkenalkan dengan system-sistem dalam hotel dan department yang ada dalam hotel. Semester 2 nanti baru la masuk dapur. Ada masak masak jugak tau, kau jangan ingat culinary je ada masak masak.

Core Subject untuk semester 1 aku ada sikit je

Front Office Management
Housekeeping Management
Fundamentals of Hospitality and Tourism
Introduction to Management

Ada beberapa subjek non-core yang lain tapi macam tak penting dan senang seperti

Preparatory College English- Ganti BEL. Ala belajar grammar kanak kanak dulu.
Introduction To Japanese- Ha ni lagi satu. Aku berharap dapat belajar French tapi last last belajar jepun. Introduction lak tu. Aku dah 5 tahun belajar jepun dari form 1 sampai form 5 so untuk kelas Japanese aku rasa senang la kan sebab aku dah belajar lebih dari basic. Dah amik JLPT dah pun *Kerek* =p


Course Hotel Management ni memang banyak sangat guna duit. Semua nak kena beli. Blazer,kain,shirts,scarf,heels,wedges,makeup,nametags(black n white dan gold),dan sebagainya. Boleh botak la bila tengok duit ibarat air yang mengalir. Aku nekad cuti sem nanti nak kerja untuk tanggung kos sem 2.

What People Think We Do:

-Students Hotel Management akan duduk dalam air cond,office,pakai smart etc

What We Actually Do:

-Memang betul la ada duduk dalam air cond,pakai smart tapi untuk subjek Housekeeping kitorang kena kemas katil,mop lantai, basuh tandas etc macam cleaner =D




MOST VIEWED THIS WEEK

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MEMBEBEL BOX