26 January, 2012

I SHOULD BE GRATEFUL



Hai :D

Macam yg korang tau, aku kan ex-student sekolah berasrama penuh Integrasi Selandar atau lebih
dikenali sebagai SISME. (eh, pulak kau kesah kan aku sekolah mana? -.-) Ok, sebenarnya hari ni aku nak cerita
pasal sekolah aku dan sebuah lagi sekolah ni.

Well, kalau kau tanya la schoolmates aku, majoriti akan dok komplen pasal skolah
sendiri ye dak ? Sama jugak macam budak2 sekolah lain. Mesti ada perkara yg korang tak puas hati dengan sekolah sendiri.
haha. Yola, manusia kan mane reti nak bersyukur. -.- Termasuk aku jugak.

Skang ni aku nak cerita pasal  skolah adik aku.hehew. Bukan nak mengejek atau menghina. Jauh sekali mencaci.
Tapi aku nak kasi budak2 SISME dan budak2 SBP yg lain bukak mata depa besaq2, dan bersyukurlah dengan skolah
korang =) awwww tak gitu? lol

Ok, ceritanya macam ni.

Aku dah habis skolah kan kan? So aku teman la adik aku masa pendaftaran skola dia. Dia masuk asrama gak. tp bukan sbp atau mrsm, cuma sekolah kawalan.Nak masuk skolah tu pun result kena lah gempak jugak. Aku dengar2, sekolah ni bagus.

Mak bapak aku pun dok puji2 sekolah adik aku tu. (kekadang rasa bengang la jugak.haha!)
Then adik aku pun dimasukkan la ke sekolah tu. Masa hari pendaftaran tu, aku ikut. Dah biasa la kan asrama, mesti la ada taklimat bagai dari HEM dan PENGETUA. Right?

Pastu aku pun tadah ler telinga ni mendengar taklimat yg lombab+berjela jela uhh. Apa yg buat aku terkejut tapir kat situ,sumpah la poyo giler taik sekolah adik aku tu.Bashteng! -.- Konon konon strict la peraturan sekolah tu. Strict taik ae. Aku dah naik geram dengan ke-strict-an peraturan nya.
Korang baca ea

-Tak boleh bawak handphone (ni biasala kan. Sbp pun takleh bawak phone)
-Tak boleh bawak mp3/mp4 atau yg sewaktu dengannya. (ha, part ni aku dah mula berkata kata.'Aik? mp3 pun takleh bawak? sekolah den bolehh')
-Tak boleh bawak walkman.(whtdehel? walkman pun tak boleh? sakai gila -.-)
-Tak boleh bawak heater/cerek atau yg sewaktu dgnnya. (ok ni biasala kan)
-Tak boleh bawak Maggi/mee sedap atau yg sewaktu dengannya. (hahhh???)
-Tak boleh bawak pendrive.( aku rasa nak gelak guling2 bila dengar)

Pastu kan, dorm dia kecik giler then muatkan 20 orang student satu dorm. Sian dah macam sardin dah aku tengok. Kalau dorm aku ha, dah la besar, 16 orang je. Tengah2 ada ruang kosong besar lagi. Boleh aku main skipping kat tengah2 dorm.

Pastu skolah tu kalau minum petang dia budak2 dapat seketul kuih je. siyes aku tak tipu. Minum air pun teh o ngan milo je. Sekolah kite kira ok  what sometimes dia bagi horlick,kopi,teh susu, barli etc.

Kesimpulannya kat sini, aku nak cakap arr kepada budak sisme. Aku rasa bersyukur dgn skolah kita. Taknak condemn skolah lagi dah =( (ha, baru skang kau nak bersyukur? =p)

Bersyukurlah dgn cikgu Hem yg baik.
Bersyukurlah dgn Ayahanda yg baik.
Bersyukurlah dgn makanan dewan makan kita.
Bersyukurlah dgn peraturan sekolah kita.
Bersyukurlah dgn abang2 dewan makan yg baik.( EHEM AZAZ =p)
Bersyukurlah dgn Akak2 dewan makan yg baik.
BErsyukurlah dgn semua yg kita ada. eceh!


ok, bai!





Extra: Look yourself in the mirror first before criticizing others.

3 comments:

wan aidil anwar said...

hhaaha. gila bawak sekolah adek kau. syukurlah aku budak KUPSIS. adek aku junior sendiri. haha ']

Diba Chan said...

hekhek. tau takpe -.- poyo giler dowh

samiyah said...

same je rules skula adek ko ngn aku~mp3 ponn xbole bwk..tp aku bwk jugk dulu2~kui2

MOST VIEWED THIS WEEK

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MEMBEBEL BOX