30 January, 2012

5 Don't(s) In Blogging


EHEM. haha
Amboi batak giler aku nak buat tips blogging jadah la weh. Ah pedulik. Aku nak buat gak. Fyi, ada beberapa orang request kat aku suh buat tips blogging. K poyo sebenarnya takde pongg.Aku je gedik nak buat. Okay sila lempang aku skang =.=

This post is honorarily dedicated to Wan Aidil yang kacak bergaya.( Mengayat nak tempura hehe)
Okay, ni ada 5 perkara yang kalau boleh Jangan buat kalau korang blogging. Jangan, don't,nehi blablabla.

1# Jangan Letak Lagu dalam Blog.
Ahha, ni aku rasa ramai tahu dah. Ramai jejaka jejaka kacak dan gadis gadis comel tak suka bukak blog yang ada lagu. (termasuklah aku) Sebab apa? Sebab.. majoriti blogger/facebooker/tweety etc akan surf internet sambil dengar laju feveret dorang dari lappy sendiri. Jadi, kalau dorang bukak blog kau tetibe kuar lagu blackmetal mane tah. Tak mati terkejut dok eh? Haa... aku pun selalu kena. Aku tengah syok2 layan lagu jiwang dari lappy (guna headphone) Pastu tetiba bukak blog minah ni dia letak lagu korea. Hahahahadoiii spoil je --'

2# Jangan Letak Banyak Sangat Gadjet.
Haa, ni pun kureng ni. Kalau boleh, kalau blog hang tu kurangkan la gadjet2 yang tak berpekdah. Let say kalau ada beberapa gadjet penting macam chatbox,traffic etc tu je letak. Takpayah la nak bling2 bagai.hehe. Sebab kalau banyak sangat gadjet akan menyebabkan blog tu berat dan reader pon malas nak tunggu loading blog korang uhh. Lebih berat dari seguni beras. Macam fak ja. LOL. Jangan kau pergi letak seratus gadjet plak.Pastu kalau nak tau betapa berat blog korang tu, pegi la google.Ape tah nama benda tu, tapi korang boleh la timbang blog korang kat situ. Macam blog aku ni, tak sampai sesaat dah terbukak aww K tipu

3# Jangan Nak Batak (haha)
Ni mostly pompuan ah buat. Buat blog, tepek gambar besar2. Hadoiii. Kalau kau ni photographer takpe lah jugak Sodap sikit mata mandang gambar lawa2. Ni tak, gambar dalam tandas tu kau letak? Sape nak tengok weh. Tu belum dengan gambar sexy2 lagi seksa mata aku tengok --' Macam blog si Wan Aidil ni okay la sebab dia tak tepek gambar dalam tandas, harharhar =p Ah lagi satu.. too much picture(s) akan melambatkan loading. Sekian

4# Jangan Nak Rempit Sangat
Takpayah la nak guna tulisan BESARkecikBESARkecik. Tau tak macam ape kalau kau buat camtu? Macam fak. HAHA. okay pukul aku. Aku cukup tak minat la blog yang tulis BESARkecikBESARkecik. Cth: kaW nARk bUwArt aPErw cUTiW nIErW ? arghh macam bangang! Besar kecik, pastu bahasa mana tah kau guna. Bahasa zimbabwe pong tak sesusah tu nak paham --' and one more thing, tulisan kat blog tu biarlah besar sikit. Takdelah sakit mata nak membaca. Lagi2 kalau reader korang orang rabun cam aku. hehe

5# Jangan Nak Artis Sangat (HEHE)
LOL. Yang ni aku pakai tulis je. Tapi kalau boleh, post kat blog korang tu biarlah informative (aumm bajet aku punya blog informative) Tulis pasal pengalaman hidup sangat nice. Aku pun buat gitu, cerita pasal kawan2 sekolah, boipreng (bajet ada) dan scandal(s) :P Jangan la sampai cerita kau sembelit pon nak cerita hahahahadoii. HIHI. okay tu je



Okay, aku taktau la nak cakap jangan ape. Tapi ekceli blogging ni bukan la berdasarkan follower(s) ke apa. Ia berdasarkan content blog korang. Kalau blog best, followers akan datang sendiri, kalau muka lawa pon followers akan datang sendiri. Kalau muka kacak lagilah followers datang berghamai ghamai macam si Wan Aidil ni.hehe

Don't judge a blog by its followers-Hamka kereta mayat.

Barang sesiapa yg nak terasa dengan entri aku ni, sila email at adibahluawi@gmail.com untuk maki aku. Tak mo ehh cakap blakang. Maki terus baru cool.Anyway, ni entri umum, tidak kena mengena antara yg hidup ataupun hamster aku yg dah mati. Sekian

#Wan Aidil kacak,pantas dan mutakhir.hihihi

Extra: Look yourself in the mirror first before criticizing others.

26 January, 2012

I SHOULD BE GRATEFUL



Hai :D

Macam yg korang tau, aku kan ex-student sekolah berasrama penuh Integrasi Selandar atau lebih
dikenali sebagai SISME. (eh, pulak kau kesah kan aku sekolah mana? -.-) Ok, sebenarnya hari ni aku nak cerita
pasal sekolah aku dan sebuah lagi sekolah ni.

Well, kalau kau tanya la schoolmates aku, majoriti akan dok komplen pasal skolah
sendiri ye dak ? Sama jugak macam budak2 sekolah lain. Mesti ada perkara yg korang tak puas hati dengan sekolah sendiri.
haha. Yola, manusia kan mane reti nak bersyukur. -.- Termasuk aku jugak.

Skang ni aku nak cerita pasal  skolah adik aku.hehew. Bukan nak mengejek atau menghina. Jauh sekali mencaci.
Tapi aku nak kasi budak2 SISME dan budak2 SBP yg lain bukak mata depa besaq2, dan bersyukurlah dengan skolah
korang =) awwww tak gitu? lol

Ok, ceritanya macam ni.

Aku dah habis skolah kan kan? So aku teman la adik aku masa pendaftaran skola dia. Dia masuk asrama gak. tp bukan sbp atau mrsm, cuma sekolah kawalan.Nak masuk skolah tu pun result kena lah gempak jugak. Aku dengar2, sekolah ni bagus.

Mak bapak aku pun dok puji2 sekolah adik aku tu. (kekadang rasa bengang la jugak.haha!)
Then adik aku pun dimasukkan la ke sekolah tu. Masa hari pendaftaran tu, aku ikut. Dah biasa la kan asrama, mesti la ada taklimat bagai dari HEM dan PENGETUA. Right?

Pastu aku pun tadah ler telinga ni mendengar taklimat yg lombab+berjela jela uhh. Apa yg buat aku terkejut tapir kat situ,sumpah la poyo giler taik sekolah adik aku tu.Bashteng! -.- Konon konon strict la peraturan sekolah tu. Strict taik ae. Aku dah naik geram dengan ke-strict-an peraturan nya.
Korang baca ea

-Tak boleh bawak handphone (ni biasala kan. Sbp pun takleh bawak phone)
-Tak boleh bawak mp3/mp4 atau yg sewaktu dengannya. (ha, part ni aku dah mula berkata kata.'Aik? mp3 pun takleh bawak? sekolah den bolehh')
-Tak boleh bawak walkman.(whtdehel? walkman pun tak boleh? sakai gila -.-)
-Tak boleh bawak heater/cerek atau yg sewaktu dgnnya. (ok ni biasala kan)
-Tak boleh bawak Maggi/mee sedap atau yg sewaktu dengannya. (hahhh???)
-Tak boleh bawak pendrive.( aku rasa nak gelak guling2 bila dengar)

Pastu kan, dorm dia kecik giler then muatkan 20 orang student satu dorm. Sian dah macam sardin dah aku tengok. Kalau dorm aku ha, dah la besar, 16 orang je. Tengah2 ada ruang kosong besar lagi. Boleh aku main skipping kat tengah2 dorm.

Pastu skolah tu kalau minum petang dia budak2 dapat seketul kuih je. siyes aku tak tipu. Minum air pun teh o ngan milo je. Sekolah kite kira ok  what sometimes dia bagi horlick,kopi,teh susu, barli etc.

Kesimpulannya kat sini, aku nak cakap arr kepada budak sisme. Aku rasa bersyukur dgn skolah kita. Taknak condemn skolah lagi dah =( (ha, baru skang kau nak bersyukur? =p)

Bersyukurlah dgn cikgu Hem yg baik.
Bersyukurlah dgn Ayahanda yg baik.
Bersyukurlah dgn makanan dewan makan kita.
Bersyukurlah dgn peraturan sekolah kita.
Bersyukurlah dgn abang2 dewan makan yg baik.( EHEM AZAZ =p)
Bersyukurlah dgn Akak2 dewan makan yg baik.
BErsyukurlah dgn semua yg kita ada. eceh!


ok, bai!





Extra: Look yourself in the mirror first before criticizing others.

20 January, 2012

MY HEART WAS STOLEN. DAMN



My heart was stolen by him. Damn it

see more please click here



Extra: Look yourself in the mirror before criticizing others.

02 January, 2012

MATI DALAM KEKUFURAN DI TAHUN 2012



Assalamualaikum semua. Happy New Year jugak  =p orang lain wish aku pun nak gegedik gak wish.aha. Lama dah aku tinggalkan blog, dah nak dekat setahun. Semua gara-gara salahkan dia! Jangan marah aku k.lol. Now I'm back after a long long sleep.zzzzzz

Biasalah dah jadi penganggur lepasan spm ni mesti la try2 carik kerja right? Tapi belum ada rejeki lagi bangg. Aku bukan duduk bandar, so susah nak cari peluang pekerjaan =3 hehew. Apa lagi skang jadi ler penanam anggur yang tak berbuah.

Haa ni yang nak cter nih. Aritu aku pergi la jenjalan carik kerja, pastu ada la kerja kosong kat sebuah pasaraya yang jual baju. Pasaraya ^&$* nama dia. Pastu supervisor dia tanya la aku betul ke aku siyes nak keje and so on and so forth. Aku pun jawab lah ye kann. Then dia cakap, esoknya aku dah boleh keje start pukul 10 pg sampai pukul 10 malam. And I was like, "haaa??"

Dalam hati cakap, 'lamanya!!!'

Then aku pun tanyalah supervisor tu, rehat pukul brape dia bagi. Dia cakap kerja sampai pukul 1 ptg, then rehat sampai kul 2ptg. Okay lah tu kan aku dapat solat zuhur. Pastu dia cakap lagi, rehat petang dari pukul 6 sampai pukul 7 mlm. zzz yang ni aku pantang.

Aku: eh Aunty, tak boleh ke tukar waktu rehat dari 6.30 ptg sampai 7.30 mlm ? saya nak solat maghrib. Pukul 7 mlm belum masuk maaa.

Kira ok la kan dapat solat asar skali walaupun kul 6.30ptg baru solat. Sebab kedai tu tak sediakan tempat solat. so aku kena la balik rumah atau pergi tumpang kat memane kedai kalau nak solat.Tapi cina tu tak bagi...

aunty: "mana boleh, blablablabla. Itu orang kerja sama saya sudah 7 tahun maa.. Tak sembahyang pun."

Beliaw membebel sambil menunjuk ke arah seorang perempuan melayu bertudung (islam la kan) yg jugak pekerja situ. Aku terkedu sikit. Tapi sikit je arr. Pastu aku terus cakap ngan cina tu tak jadi ar kerja. You nak tak bagi masa sembahyang. Aku pong memblahkan diri.

Siyes terkejut tahap kambing aku bile dengar pompuan tu kerja kat kedai tu dah 7 tahun then tak solat. Wadepak? Dia tak kesah pun rehat bile ke, solat ke tak. zzzz Aku pun buat conclusion takpayah arr keje sebab kalau aku dapat duit banyak pun, tak solat kang mati time kerja tak naya aku. DAH MATI DALAM KEKUFURAN DI TAHUN 2012 NIH.  hmm.

Aku taknak mati dalam keadaan tak solat / kufur. So aku nak carik kerja lain lah nanti.

So korang2 pun jangan ingat nak carik duit jer lepas tu agama entah ke mana. Ingat, kita hidup ni bukan untuk cari duit jer. kita hidup untuk get ready ke akhirat. Jangan mati di pertengahan jalan kekeke. I mean, kalau mati pun biarlah yang senonoh sikit, dah sembahyang ape semua tu.

Tak sape tau bile dia mati. So get ready ah. bye
Till we meet again next  time .xoxo




Extra: Look yourself in the mirror first before criticizing others.

MOST VIEWED THIS WEEK

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MEMBEBEL BOX