25 November, 2010

..MARI MERANCANG..

Salam , hye semua =)

hari ini kita membincangkan on how we plan our future. kih3, ye sekarang . bagaimana?

lazimnya, insan2 muda kini hanya cakap saja '' aku nak jadik doktor'' aku nak jadik engineer la, polis, bomba, dan mcam macam lagi. dari kita tadika lagi, cikgu pun udah tanye'' kau nak jadik ape dah besau nanty ?'' sampailah dah besar gajah pon sama .
walaupun kedengaran poyo,  tetapi itulah menjadi suatu titik yang mana kita target utk mendapatkannya dalam hidup kita.

okay, yg di atas itu sebenarnya ialah short term vision atau matlamat singkat yang tak bape nak lengkap la orang kata. jadi sepatutnye kita membina suatu matlamat yang lengkap, penuh dengan details nya. jadi saya ya. ya incik cik raihan, nak cita ni . dengar ya.

long term vision


contohnya

nadiah( bukan name betol) nak jadik doktor, so plan dia kena la macam ni
spm- 11A+  (2011)
then masuk university of havard tajaan MARA amek medic
lepas belajar, dapat keje dekat hospital melaka. keje punya keje
29 thn plan nak kawen, dengan ustad S (bukan huruf betol).
beranak 6. 3 laki 2 pompan 1 anak angkat dr Bosnia.
kendian sambung master, jadik doktor pensyarah pulak. ngajau kat mana2 universiti terkemuka.
duit2 nak simpan utk anak2 yatim, warga islam di Palestin dlll
dh kaya sikit, pegi buat haji ngn family.

okeh yg kat atas ni adlah contoh long term vision yang perlu ada pada setiap orang. sape penah tgk cita ayat-ayat cinta, Fahri pon ade tau planning future life die. 25 tahun dye tuleh kat board dye dia nak kawen, so dia pon kawen ngan aisya, sweeeett.

prasyarat long term vision

  • fikirkan keadaan family anda sekarang susah atau senang
  • pilih kerjaya yang betul2 sesuai dengan daya pemikiran , bijak pandai, mampu tak mampu
  • cari yang betul2 anda minat
  • tanya pendapat kaunselor, momi dedi, pokcik mokcik, anti, uncle, kerbau, binatang binatang
  • berdoa kepada Allah memohon petunjuk.
  • dan lain lain. kah3
benda ni boleh ditulis dalam bentuk mind map, dalam diary yayah, dlam walet , purse dalam PDA ,BESTA atau di mana2 yang boleh kekal sampai tua yang anda boleh lihat supaya ia dpat dicapai suatu hari nanty.,ukir kat pokok pon sesuai. bukan ukir2 NADIAH <3 ustad (bukan name betol) ke ape yea kawan2. ingat manusia hanya merancang namun Alllah yang menentukannya .

tuntasnya (cecehceh , cikgu mariya pulak) kita perlulah merancang masa depan kita dengan lebih lengkap utk mendapatkan hasil impian yang terbaik.. wallahualam :D gutbai

*credit to: Rai Rai a.k.a. Ryehunt



Anda juga boleh bercita-cita menjadi seperti justin Bieber  =)

Agagaga ! Chow!

No comments:

MOST VIEWED THIS WEEK

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MEMBEBEL BOX