29 November, 2010

ENTRI TIADA TAJUK



If it’s love
And we decide that it’s forever
No one else could do it better





25 November, 2010

..MARI MERANCANG..

Salam , hye semua =)

hari ini kita membincangkan on how we plan our future. kih3, ye sekarang . bagaimana?

lazimnya, insan2 muda kini hanya cakap saja '' aku nak jadik doktor'' aku nak jadik engineer la, polis, bomba, dan mcam macam lagi. dari kita tadika lagi, cikgu pun udah tanye'' kau nak jadik ape dah besau nanty ?'' sampailah dah besar gajah pon sama .
walaupun kedengaran poyo,  tetapi itulah menjadi suatu titik yang mana kita target utk mendapatkannya dalam hidup kita.

okay, yg di atas itu sebenarnya ialah short term vision atau matlamat singkat yang tak bape nak lengkap la orang kata. jadi sepatutnye kita membina suatu matlamat yang lengkap, penuh dengan details nya. jadi saya ya. ya incik cik raihan, nak cita ni . dengar ya.

long term vision


contohnya

nadiah( bukan name betol) nak jadik doktor, so plan dia kena la macam ni
spm- 11A+  (2011)
then masuk university of havard tajaan MARA amek medic
lepas belajar, dapat keje dekat hospital melaka. keje punya keje
29 thn plan nak kawen, dengan ustad S (bukan huruf betol).
beranak 6. 3 laki 2 pompan 1 anak angkat dr Bosnia.
kendian sambung master, jadik doktor pensyarah pulak. ngajau kat mana2 universiti terkemuka.
duit2 nak simpan utk anak2 yatim, warga islam di Palestin dlll
dh kaya sikit, pegi buat haji ngn family.

okeh yg kat atas ni adlah contoh long term vision yang perlu ada pada setiap orang. sape penah tgk cita ayat-ayat cinta, Fahri pon ade tau planning future life die. 25 tahun dye tuleh kat board dye dia nak kawen, so dia pon kawen ngan aisya, sweeeett.

prasyarat long term vision

  • fikirkan keadaan family anda sekarang susah atau senang
  • pilih kerjaya yang betul2 sesuai dengan daya pemikiran , bijak pandai, mampu tak mampu
  • cari yang betul2 anda minat
  • tanya pendapat kaunselor, momi dedi, pokcik mokcik, anti, uncle, kerbau, binatang binatang
  • berdoa kepada Allah memohon petunjuk.
  • dan lain lain. kah3
benda ni boleh ditulis dalam bentuk mind map, dalam diary yayah, dlam walet , purse dalam PDA ,BESTA atau di mana2 yang boleh kekal sampai tua yang anda boleh lihat supaya ia dpat dicapai suatu hari nanty.,ukir kat pokok pon sesuai. bukan ukir2 NADIAH <3 ustad (bukan name betol) ke ape yea kawan2. ingat manusia hanya merancang namun Alllah yang menentukannya .

tuntasnya (cecehceh , cikgu mariya pulak) kita perlulah merancang masa depan kita dengan lebih lengkap utk mendapatkan hasil impian yang terbaik.. wallahualam :D gutbai

*credit to: Rai Rai a.k.a. Ryehunt



Anda juga boleh bercita-cita menjadi seperti justin Bieber  =)

Agagaga ! Chow!

24 November, 2010

JUSTIN BIEBER ATAU IKUTA TOMA ?



Salam , hye peeps there. Ehee~ 

Tetibe je speaking.hakhakhak. Ekceli , entri ni tak ade apa apa yang special.Saje mengisi masa lapang~
Dari hari tu aku dok pikir ,antara Justin Bieber dan Ikuta Toma yang lagi hensem ?

Err...hehe. Merepek je kan ? Maklum la , takde keje. Aku tengah TEKANAN tahap maksimum disebabkan ujian bahasa Jepun lagi 10 Hari jek.Haishh.

Buku-buku belum habis baca. Kanji-manji belum habis hafal. Vocab tak cukup.. Macammana aku nak dapat A ni ? Erk... no komen.

Peperiksaan akan diadakan di CONFUSION PRIVATE SECONDARY SCHOOL kat Lorong Hang Jebat.Entah celah mana lorong tu pun aku taktau. T___________________T

Hari hari sedih bagai nak rak. Teringat kisah lama......... ouh , bilakah semua ini akan berakhir? (macam lirik lagu plak) Bila aku bagitau orang , ramai cakap ayat yang sama.

"sabar la diba , ni semua dugaan." korang boleh la, tak rasa penderitaan aku ni. Menanggung hati yang lara.
Kejadah je aku ni ? ahahaha.


Justin Bieber . Sepupu aku.



Ikuta Toma. Ex-boifren aku. =P


Ahahaha. Sila ignore kan apa yang aku cakap. 
Chow!


17 November, 2010

KELEBIHAN SOLAT

Salam  , good good Evening and selamat hari raya aidiladha =)

Aku ada sesuatu untuk dikongsi dengan semua. Seperti mana yang semua tau , solat tu mempunyai banyak sangat sangat kelebihan. 
Jadi , aku nak share salah satu kelebihan solat ni. Perkara ni TELAH dilalui oleh aku sendiri. >__<
It's real , no lies ! 
Ceritanya macam ni, tadi, tetibe aku mengalami sakit pinggang yang mat sangat. Sakit gilaa ohh! Rasa nak tercabut pinggang~ Then , aku pun mengadu laa dekat Puan Emak ku. 

"Mak mak , Diba sakit giler pinggang ni mak." ngaduku kepada Mak.

" Amik minyak Gali tu..(GAMAT+TONGKAT ALI). Urut2 sikit , "

"Ok mak." aku pun terus amik minyak then urut2 sendiri...

Nak dipendekkan cerita, time tu dah maghrib , tetibe azan pun berkumandang..

" Dibaa, pergi la solat dulu. Insyaallah ok la tu nanti." 

"Ok ok." Jawabku pantass. 

Aku pun menunaikanlah kewajipan umat islam. Then , bila dah habis solat je , Tiada lagi sakit2 pinggang. 
Semuanya hilang tanpa meninggalkan kesan =)
Alhamdulillah___________

P/s : Solat adalah salah satu senaman yang berkesan. Ia juga boleh menyembuhkan sembelit. Caya la wa cakap lu.. No lies!

Sekian , Boleh jalan. =D






14 November, 2010

KONSPIRASI MENIPU AKU , dan aku pun tertipu.. =,='



Salam  and  good good afternoon.hak3

Aku nak cerita sikit , pasal konspirasi menipu aku. huhhh! Kejam betul mereka yang terlibat. 
Dari kelmarin lagi aku nak buat entri pasal penipuan ni , tapi tak menyempat pulak.
aku tengah chatting kat fesbuk dengan dia yang menipu tu.

Chat2 , komen2, tetiba plak dia cakap camnih.

Dia: jap2 , Ace nak bace komen ko tadi.

Aku: eh ? Ace ade kat umah ko ke?

Dia: A'aa

Aku: wey, jangan bagi dia bace wei jangan! (sebab komen tu boleh menimbulkan kontroversi)

Dia: Ace meh sini.

Aku: Jangan la wey , eh, aku rindu dia, nak cakap ngan dye. Boleh laa.

Dia: haha. tipuu jee. Aku saje kenakan ko.

Aku: T_____T 


Ish , tensen aku. Si Jalil ni slalu perkotak katikkan aku. 
Aku marah tau ni. Marah. =P


13 November, 2010

TRIP TO TAMBUN, PERAK

Salam. Hye folks

Last week , my fren and i pegi jalan jalan.Kitorang pergi Tambun. Banyak la shoot shoot pics along the journey.
So, aku nak share beberapa gambar yang aku paling suka !

 Ni gambar time kat tambun,coolio~
(dari kiri, fendi, fahmi,fizi,madjam,hazwan,latif,fizan,azmeer,najmi.)

Trademark classmate aku.bwahaha



AL FATIHAH BUAT ARWAH

Salam Takziah, 
Buat keluarga Aliff. Kerana telah kehilangan abang nya yang tersayang.
Aku turut bersedih apabila membaca status facebook Aliff.
Sehari selepas arwah pergi, hari jumaat (semalam) adalah ulangtahun arwah yang ke 16. ;(

Hope Arwah Faiz ditempatkan di golongan orang yang beriman. Mari kita sama2 sedekahkan 


AL FATIHAH.
Semoga arwah tenang di sana.

To Alif : Jangan sedih sedih tau. Nanti aku pun sedih sekali bile bace status Facebook kau.




12 November, 2010

GIGIT KANG


Salam~ hye semua.

Ouh~ akhirnya orang yang aku tunggu tunggu text aku jugak.yeah yeah.
Kitorang gaduh gaduh sikit, pastu dia cakap camni.

"Ko...kalo aku gigit ko...Baru ko tau..Jgn la cmni..."


ahaa~akhirnya , dia pujuk aku balik. Walaupun bahasa kasar sikit.
Takpe la, kisah plak aku kan kan ?

>___________

Tata !



I hate Waiting , kan kan ?


i tunggu you dari tadi.
Petang tadi, you cakap, you nak main game so, you perlukan tumpuan.
ok i mengalah. you cakap malam ni you akan text i. I tunggu.

Tapi sampai sekarang pun you tak text pun lagik T________T

Penat dah tunggu ni oii ! Petang tadi aku emo tau plak nak pujuk. Tampa kang. huhuu

chow~

ERTI SEBUAH PERSAHABATAN MURNI



Aku tak sangka kau berubah sampai macam ni sekali my fren.
Dulu , semua benda kita share. Makanan , problem.
Tapi sekarang ? Kau berubah.. Semuanya kerana , DIA!!
Penting sangatkah nilai CINTA lelaki tu daripada Persahabatan kita?

Sanggup kau maki aku hanya sebab DIA?
Tau tak betapa sedihnya aku ?Hahh ? Tau ke kau ?

Sebelum kita semua balik, kau kemas2 barang,
Barang kau banyak sangat sangat. Kau terminta minta pertolongan 
orang lain untuk tolong angkat barang barang kau.
Ada ke si DIA angkatkan barang kau?

Takde kan?

Siapa yang tolong angkat ?

Kawan kawan kau jugak kan ? (walaupun bukan aku)

Cinta sesama manusia , akan mati. Jadi , hargailah sahabat sejati..
Aku harap ,  jangan kerana lelaki tu , kau sanggup sakitkan
hati kawan kawan kau. =((


10 November, 2010

SOLAT JUMAAT~ ITU PENTING YA

Salam , hye peeps.

Kesian budak budak zaman sekarang.
Sebab ada setengah budak tu ,
mak ayah dia tak mengisahkan hal diorang.
Kalau hal hal biasa tu boleh blah lagi la.
Ni, anak dia dibiarkan tak gi solat jumaat.

Hah ? 

Ada la satu hari tu , kawan aku mesej2 ngan aku.
Time tu hari jumaat.Then bila dah pukul 12 lebih,
aku tanya la.

"Kau tak gi solat jumaat ke?"

Dia jawab, "Takde transport, masjid jauh..umah aku kat pedalaman.T~T"
*sambil buat smiley sedih dia lah.
"Mak kau tak hantar ke?"

Dia jawab, " Mak aku busy keje je manjang..Tak kisah pun pasal aku."

" Bapak kau ?" Aku tanya lagi.

Dia jawab, "Ayah aku pun gi keje, dia ada kat Bandar XxXx skang..."


Ohh ,  aku terus speechless.' Ayah kau pun tak gi masjid ka?' Wallahualam.

- Yang kau pun satu , takde usaha nak pergi solat jumaat.
Tumpang la lori ayam ke , apa ke.ehee~~



Takziah


Takziah untuk diri sendiri, eh silap... tahniah.
Kerana telah berjaya mengumpul rakan2 blogger sebanyak 100++
Wewittt.... macam tak caya je.

Thanks all, tanpa korang sapelah aku. Aku hanya seorang hamba yang lemah.. ^___^
Sekali lagi, tahniah. Aku nak gi buat sujud syukur. *kononnye



Nah , amik lah hadiah dari aku. :P

Orang kaya orang berada,
Dah baca tu follow la sama.
Sekian.


http://www.smileycodes.info

Telinga ohh Telinga

Salam , hye folks.

Tadi , time aku tengah busy busy buat kerja, taip menaip. Tiba tiba aku terdengar ada orang sebut nama aku.
Bila aku toleh , rupanya orang tu jauh sangat dari aku. Kira-kira 30 meter jauhnya.

Haaa.. pelik, aku boleh dengar ye dari jarak sejauh tu ?
Ni bukan kali pertama berlaku. Selalu jugak aku terdengar orang sebut sebut nama aku tapi orang tu jauh. Aku tak tau la orang tu mengumpat or else,
Lantaklah, bukan masalah aku.

Tapi , boleh tak aku nak cakap kat sini yang aku mempunyai deria pendengaran yang hebat! (>____
*walaupun mata aku rabun teruk, wakakaka.
Alhamdulillah.

(huhuu, tapi tak best la pulak kalau terdengar orang mengumpat kita kan kan ?)


 

09 November, 2010

.TANGKAPAN DI HARI SABTU.

Salam Folks , 

Seperti yang aku dah bagitau dalam entri lepas , aku bersusah payah membuat kerja semasa hari kahwin kakak aku. Pastu , bila sedare mara dah nak balik, mesti la ada amik2 gambar tak gitu kann ?
Yeahh~ dan aku berjaya menangkap gambar seorang budakk. =)

Nama beliau HILMAN.Sangat comel ye puan puan dan tuan tuan.bwahaha.
Dia perasan yang aku nak curik gambar dia. Tu yang lari lari tu ;D

 Aku berusaha mengejar, dan beliau pun usaha berlari. ~

 Dia tergelak, sebab aku berjaya shoot gambar dia. bwahahaha.


Overflash la pulaks :D




08 November, 2010

.PATAH KAKI KU..

Salam , hye folks.

Seharian kepenatan , menolong family kenduri (kakak aku kahwin).
Macam macam aku sakit. Sakit perut lah (food poisoning) , sakit kaki lah dan macam macam lagi.


Hari kenduri tu , rasa nak tercabut kaki mak aihhh. 

05 November, 2010

..Biar Jauh Di Mata, Tapi Dekat Di Hati.


YA ALLAH, KAU PELIHARALAH KESELAMATANNYA. KAU LINDUNGILAH DIRINYA..

TIDAK KIRA DI MANA SAJA DIA BERADA.. MESKIPUN JAUH DARI MATA KU...


*AMIN*

03 November, 2010

KISAH VENDING MACHINE



Hi Folks.
Kat sekolah aku kan, ada satu vending machine ni.. Time awal2 ada,
semua dok kutuk2. Loser la.. tak up to date laa.
Tapi, mesin air ni la yang banyak membantu hilangkan
haus korang. hahaha. lol..


Memperkenalkan , model model of the year~ trett tenet trettt


Model vending machine- Farizah a.k.a. Wakjie/Azie =)
Dengan muka jahat beliau yang memainkan peranan !



Model Vending machine- *dari kiri, Zue (yg terjojol) , sakinah , Raihan (yg pakai spek) ,
*belakang- khadijah nayan.

Muka masing-masing memang sesuai jadi model !
Hope syarikat F&N terbaca entri ni then amik korang jadi DUTA F&N !

Haha !
P/s: entri ni telah mendapat keizinan dari model2 tersebut.sekian.




MOST VIEWED THIS WEEK

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MEMBEBEL BOX